Woordenboek




Het woordenboek



Afdronk

De smaak en het aroma die in de mond achterblijven nadat het bier is doorgeslikt of uitgespuugd.

Alcohol

Een heldere, kleurloze en smaakloze vloeistof, die ontstaat door vergisting van suikers. De officiële naam is ethanol.

Aroma Een geur van een bier. Geuren in bieren kunnen op verschillende manieren ontstaan.

Barrel Een vat

Beslag Een mengsel

Bier alcoholische drank, uit hop en gerst gebrouwen

Biertypen Een type bier, een verschillende soort.

Biologisch op de biologie betrekking hebbend: biologische landbouw die werkt zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen

Bitter EEN SCHERPE SMAAK

Blend EEN MIX

Body Het gewicht van een BIER in de mond; het mondgevoel. Een BIER die vol en ‘dik’ aanvoelt in je mond, heeft veel body. Een BIER die licht aanvoelt, heeft weinig body.

Bottelen Bier in flessen stoppen

Brouwen Een bereidingswijze

Chemie scheikunde

Classic De originele

Donker De kleur

Ebc European Brewery Convention

Ebu European Bitterness Units

Etiket Het label van een fles/ verpakking

Extractie Extractie is een scheidingstechniek waarbij men stoffen afzondert uit een bepaald materiaal en deze overbrengt naar een andere fase

Fermenteren gisten

Filteren Deeltjes erends uit halen

Gerst Een graansoort

Geur Wat je ruikt door je neus

Gist schuimen, opbruisen, waarbij suiker wordt omgezet in alcohol

Graan planten die tot de familie van de grassen behoren

Hectoliter 100 liter

Helderheid niet troebel, doorzichtig

Hoeveelheid Een aantal.

Hop netelachtige plant, gebruikt bij het brouwen van bier

Klasse A licht gekleurde (tot 30 EBC) bieren met minder dan 6% vol. alc.

Klasse B donker gekleurde (meer dan 30 EBC) bieren met minder dan 6% vol. alc.

Klasse C licht gekleurde (tot 30 EBC) bieren met meer dan 6% vol. alc.

Klasse D donker gekleurde (meer dan 30 EBC) bieren met meer dan 6% vol. alc.

Kleur indruk die het oog krijgt van lichtstralen van bepaalde. golflengte, door voorwerpen enz. uitgestraald of teruggekaatst:

Kleurstoffen stof die kleur geeft aan (vloei)stoffen

Klimaat gemiddelde toestand van de atmosfeer in een bepaalde. gebied: een tropisch klimaat

Koelen Kouder maken, fris

Koken Heter maken, boven 100 grade.

koolstofdioxide

Wat is CO2 (koolstofdioxide)?

Koolstofdioxide, of CO2, is een gas dat van nature in de atmosfeer aanwezig is

Koolzuur Gas voor prik in frisdrank

De begrippen koolzuur en CO2

Koolzuurgas is een gas dat bestaat uit een verbinding van koolstof en zuurstof

Licht

Machinaal Met een machine bewerkt/ gemaakt

Micro Iets heel erg kleins, een miljoenste deel

Milliliter 0.001 liter

Mond gevoel Met ‘mondgevoel’ wordt het gewicht, de volheid, van de wijn in de mond aangeduid. De Engelse term ervoor is body,

Mout Mout is ontkiemd en daarna gedroogd graan

Nasmaak Smaak na het drinken

Oak Aged Op eiken gerijpt in vaten

Oogst Het binnen halen van landbouw producten.

Oxidatie Oxidatie merkt men aan een papier/kartonachtige smaak. Deze smaak wordt veroorzaakt door aldehyden. In bier is aceetaldehyde de bekendste, deze wordt tijdens het begin van de gisting in grote hoeveelheden gevormd, om tijdens
de lagering weer grotendeels te verdwijnen.

Reserve Iets wat later gebruikt gaat worden/ achter de hand houden.

Rijpen Rijpen van bier is het tot ontwikkeling komen van bier door het een (lagere) tijd te laten staan. Het bier krijgt een smaak die meer in balans is. Het laten rijpen gebeurt dan ook na de (eerste) gisting, tijdens het zogenaamde
lageren van het bier in biertanks of in het flesje. Bier met een hoger alcoholgehalte moeten vaak langer gelagerd worden.

Schenken Gieten van een vloeistof

Schroten Schroten is het malen of pletten van mout.

Schuim Wat bij het schenken ontstaat op het bier

Smaak Wat je proeft bij het drinken

Structuur Structuur is de manier waarop iets in elkaar zit, hoe iets aan voelt. Bij voorbeeld in de mond

Suiker Een zoete stof

Tank Een container waar vloeistoffen/granen in worden gehouden

Uiterlijk Hoe iets er aan de buitenkant uitziet

Variëren afwisseling

Vergisting Alcoholgisting is een fermentatieproces waarbij glucose in ethanol (de bekendste vorm van alcohol) en koolstofdioxide wordt omgezet. Gisting treedt op bij het produceren van onder meer bier en wijn.

Visueel uitstraling

Water Een vloeistof

Wit Een kleur

Wort Zetmeel wordt omgezet naar suikers. Na filtering ontstaat een heldere vloeistof wot

Zoet Een smaak

Zuur Een smaak

























Scroll to Top