Het woordenboek
Afdronk
De smaak en het aroma die in de mond achterblijven nadat het bier is doorgeslikt of uitgespuugd.
Alcohol
Een heldere, kleurloze en smaakloze vloeistof, die ontstaat door vergisting van suikers. De officiële naam is ethanol.
Aroma Een geur van een bier. Geuren in bieren kunnen op verschillende manieren ontstaan.
Barrel Een vat
Beslag Een mengsel
Bier alcoholische drank, uit hop en gerst gebrouwen
Biertypen Een type bier, een verschillende soort.
Biologisch op de biologie betrekking hebbend: biologische landbouw die werkt zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen
Bitter EEN SCHERPE SMAAK
Blend EEN MIX
Body Het gewicht van een BIER in de mond; het mondgevoel. Een BIER die vol en ‘dik’ aanvoelt in je mond, heeft veel body. Een BIER die licht aanvoelt, heeft weinig body.
Bottelen Bier in flessen stoppen
Brouwen Een bereidingswijze
Chemie scheikunde
Classic De originele
Donker De kleur
Ebc European Brewery Convention
Ebu European Bitterness Units
Etiket Het label van een fles/ verpakking
Extractie Extractie is een scheidingstechniek waarbij men stoffen afzondert uit een bepaald materiaal en deze overbrengt naar een andere fase
Fermenteren gisten
Filteren Deeltjes erends uit halen
Gerst Een graansoort
Geur Wat je ruikt door je neus
Gist schuimen, opbruisen, waarbij suiker wordt omgezet in alcohol
Graan planten die tot de familie van de grassen behoren
Hectoliter 100 liter
Helderheid niet troebel, doorzichtig
Hoeveelheid Een aantal.
Hop netelachtige plant, gebruikt bij het brouwen van bier
Klasse A licht gekleurde (tot 30 EBC) bieren met minder dan 6% vol. alc.
Klasse B donker gekleurde (meer dan 30 EBC) bieren met minder dan 6% vol. alc.
Klasse C licht gekleurde (tot 30 EBC) bieren met meer dan 6% vol. alc.
Klasse D donker gekleurde (meer dan 30 EBC) bieren met meer dan 6% vol. alc.
Kleur indruk die het oog krijgt van lichtstralen van bepaalde. golflengte, door voorwerpen enz. uitgestraald of teruggekaatst:
Kleurstoffen stof die kleur geeft aan (vloei)stoffen
Klimaat gemiddelde toestand van de atmosfeer in een bepaalde. gebied: een tropisch klimaat
Koelen Kouder maken, fris
Koken Heter maken, boven 100 grade.
koolstofdioxide
Wat is CO2 (koolstofdioxide)?
Koolstofdioxide, of CO2, is een gas dat van nature in de atmosfeer aanwezig is
Koolzuur Gas voor prik in frisdrank
De begrippen koolzuur en CO2
Koolzuurgas is een gas dat bestaat uit een verbinding van koolstof en zuurstof
Licht
Machinaal Met een machine bewerkt/ gemaakt
Micro Iets heel erg kleins, een miljoenste deel
Milliliter 0.001 liter
Mond gevoel Met ‘mondgevoel’ wordt het gewicht, de volheid, van de wijn in de mond aangeduid. De Engelse term ervoor is body,
Mout Mout is ontkiemd en daarna gedroogd graan
Nasmaak Smaak na het drinken
Oak Aged Op eiken gerijpt in vaten
Oogst Het binnen halen van landbouw producten.
Oxidatie Oxidatie merkt men aan een papier/kartonachtige smaak. Deze smaak wordt veroorzaakt door aldehyden. In bier is aceetaldehyde de bekendste, deze wordt tijdens het begin van de gisting in grote hoeveelheden gevormd, om tijdens
de lagering weer grotendeels te verdwijnen.
Reserve Iets wat later gebruikt gaat worden/ achter de hand houden.
Rijpen Rijpen van bier is het tot ontwikkeling komen van bier door het een (lagere) tijd te laten staan. Het bier krijgt een smaak die meer in balans is. Het laten rijpen gebeurt dan ook na de (eerste) gisting, tijdens het zogenaamde
lageren van het bier in biertanks of in het flesje. Bier met een hoger alcoholgehalte moeten vaak langer gelagerd worden.
Schenken Gieten van een vloeistof
Schroten Schroten is het malen of pletten van mout.
Schuim Wat bij het schenken ontstaat op het bier
Smaak Wat je proeft bij het drinken
Structuur Structuur is de manier waarop iets in elkaar zit, hoe iets aan voelt. Bij voorbeeld in de mond
Suiker Een zoete stof
Tank Een container waar vloeistoffen/granen in worden gehouden
Uiterlijk Hoe iets er aan de buitenkant uitziet
Variëren afwisseling
Vergisting Alcoholgisting is een fermentatieproces waarbij glucose in ethanol (de bekendste vorm van alcohol) en koolstofdioxide wordt omgezet. Gisting treedt op bij het produceren van onder meer bier en wijn.
Visueel uitstraling
Water Een vloeistof
Wit Een kleur
Wort Zetmeel wordt omgezet naar suikers. Na filtering ontstaat een heldere vloeistof wot
Zoet Een smaak
Zuur Een smaak